The Illinois Open 2003: Transfigured Spite Toss-ups by Arkansas (Joshua Hill)



Download 103.43 Kb.
Date16.03.2017
Size103.43 Kb.
#14348


The Illinois Open 2003: Transfigured Spite

Toss-ups by Arkansas (Joshua Hill)
1. The title character makes Abel Whittle, his eventual caretaker, report to work without pants, and he turns down Joshua Jopp for general manager. A Scotsman marries Lucetta Templeton and, later, Elizabeth-Jane, whose mother, Susan, was sold at Weyden-Priors by the title character for five guineas. The protagonist’s post is later taken over by Donald Farfrae. Michael Henchard is the title character of, for ten points, what novel by Thomas Hardy?

Answer: The Mayor of Casterbridge


2. Recommended to be administered over two days, this was introduced in the paper “A Method of Investigating Fantasies,” co-written by Christina Morgan, and it was used by McClelland and Atkinson to determine differences in achievement motivation. In one common method, the administrator shows the subject ten of the thirty-one cards, about which the subject fabricates a story. Designed to reveal underlying aspects of the subject’s personality, for ten points, what is this psychological test developed by Henry Murray?

Answer: Thematic Apperception Test


3. Once banished from court due to one of his works, this author was motivated by a hatred of Emperor Domitian, as well as a desire to repay the poets who have bored him. After seeing how a barber could become affluent, he began writing in a genre that attacked effeminate men, immoral women, and the society of Rome in general. For ten points, name this ancient author of sixteen satires.

Answer: Decimus Junius Juvenalis


4. This author of Commentarius in psalmos Davidicos was investigated at the 1215 Lateran Council after Joachim of Flore asserted that he changed the Trinity into a quaternity after he distinguished the divine substance from the three persons. At the Council of Trent, the Roman Catholic Church officially adopted the doctrine on the seven sacraments put fourth in the last part of his most famous work, a four-book compilation which became the primary medieval theological textbook. For ten points, identify this author of the Sentences.

Answer: Peter Lombard


5. En route from his Pocahontas headquarters, one commander of this battle fell into a stream and became ill, and after the battle, he would fail to relocate his troops for the Battle of Shiloh. The plan of the numerically superior Confederate force was to rout Union troops at McKissick’s Creek and Cross Hollows, but its movement was intercepted near Elkhorn Tavern in the Boston Mountains and the Confederate army under Earl Van Dorn was routed by the Union army under Samuel Curtis. For ten points name this March 1862 battle, the largest fought west of the Mississippi.

Answer: Battle of Pea Ridge (accept Elkhorn Tavern before mentioned)


6. At the age of 70, he took up painting, but he is more famous for his writing. His novels include Gora and The Home and the World, although he is more famous for his poems, many of which are considered untranslatable. His collections The Gardener and The Post Office followed up his long work The Golden Boat, and his reputation was made through the work of W.B. Yeats. Knighted in 1915, although he repudiated this honor after the Amritsar Massacre of 1919. For ten points, name this Bengali poet and author of Gitanjali, the winner of the Nobel Prize for Literature in 1913.

Answer: Rabindranath Tagore


7. The continued pursuit of conventional economic objectives, such as governmental restraint, in this type of society often leads to squalor in the public sector. According to Marshall Sahlins, the original one was the hunter-gatherers because they consumed little energy per capita per year, which allowed their wants to be easily satisfied. The hunter-gatherers took the desire-little path, as opposed to the produce-much path, to achieving, For ten points, this type of society in which scarcity of resources is not the predominant condition, the title entity in a work by John Kenneth Galbraith.

Answer: affluent society


8. Throughout this man’s reign, there was an emphasis on expansion in the East, with the Treaty of Beijing confirming the conquest of the Ussuri region, and the conquests of Kokand, Khiva, and Bokhara. His reign also saw the introduction of the assemblies, which were granted advisory roles in legislation via a decree signed on the very day of his death. For ten points, name the czar of Russia best known for the 1861Edict of Emancipation freeing the serfs and for being bombed by the People’s Will.

Answer: Czar Alexander II


9. The solution to the problem of this name was first published in 1673’s Horologium oscillatorium. In that work, Christian Huygens utilized the idea of a functional to discover that the only curve satisfying the definition of this is the curve traced when a point on the edge of a wheel rolls along a surface. For ten points, name this mathematical object that is the curve such that a massive point falling under gravity will reach the bottom of the curve at the same time no matter where it starts on the curve, and is a cycloid.

Answer: tautochrone (prompt on “cycloid” before the end)


10. He gained wisdom after placing his hand in his mouth to soothe the burn left by three drops of a brew meant for Morfran, the hideously ugly son of the witch Ceridwen. Then named Gwion, he transformed into a hare, a fish, and a bird before being eaten as a grain of corn, and when Ceridwen gave birth to him, she set him adrift in the ocean, where he would be found by Elphin. For ten points, name this defeater of King Maelgwn in a horse race, a Welsh figure known for his poetry.

Answer: Taliesin (accept Gwion before it’s mentioned)


11. Devised to distinguish between theories proposed by Larmor and Sommerfeld, this experiment required a magnetic field gradient in excess of 100 Gauss per meter. The results were originally misinterpreted because the particles comprising the beam were assumed to be in the wrong state, and only when the round beam was upgraded to a rectangular silver beam were two thin lines clearly produced in the presence of a non-homogeneous magnetic field. For ten points, name this 1920 experiment that evidenced the existence of space quantization.

Answer: Stern-Gerlach experiment


12. It blocks further stimulation of Th1differentiation by DC1 cells, and it is important in regulating the Th2 response. Its production is stimulated by interleukin-12, and only one type exists in humans. Released by a type of helper-T cell, it induces inflammation by recruiting leukocytes to the site of infection, as well as stimulating macrophages to kill engulfed bacteria. Once used as a treatment for multiple sclerosis, it was later found to exacerbate the disease. For ten points, name this disease-fighting protein that has not proven as useful in cancer treatment as interferon-alpha or interferon-beta.

Answer: interferon-gamma or gamma interferon (prompt on “interferon” before the end)


13. This founding director of America Online and author of the memoirs Caveat and Inner Circles failed to win the Republican presidential nomination in 1988. Promoted to general in 1972, this military advisor to Henry Kissinger became deputy assistant for national security affairs, and then chief of staff under Nixon and became Supreme Allied Commander of NATO in 1975. For ten points, name this man who, in 1982, resigned as Reagan’s secretary of state and “who is in charge here.”

Answer: Alexander Meigs Haig, Jr.


14. Beginning as a sordid usurer, this character eventually becomes a member of parliament and a wealthy pseudo-aristocrat. Though he appears in Fortunata and Jacinta and other novels, he is the title character of four novels about nineteenth-century Spain. For ten points, name this Madrid moneylender created by Benito Perez Galdos whose surname was inspired by an Inquisitor.

Answer: Francisco de Torquemada


15. Near the end of his ninety-four-year life, this leader collaborated with V. A. Pacis on the book A Second Look at America. Earlier, he had been accused of cooperating with the Japanese during World War II. He first came to prominence in an 1896 insurrection, where he was forced into exile at Hong Kong. He returned to his native country at the outbreak of the Spanish-American War. For ten points name this Philippine leader, who established a republic with capital at Malolos and with himself as first president.

Answer: Emilio Aguinaldo


16. This author of Laughter: An Essay on the Meaning of the Comic discusses love as an impetus for social change in The Two Sources of Morality and Religion. He thought that duration is demonstrated by memory and, when directed in terms of life, is not divisible or measurable. He believed in a dualistic philosophy, saying that the world is framed by the resistance of the material world against the life force, the élan vital. For ten points, name this author of Matter and Memory, Creative Evolution, and Time and Free Will, who won a Nobel Prize in 1927.

Answer: Henri Bergson


17. After completing his Masters in architecture, he spent ten years working for Eero Saarinen, for whom he was project designer for the TWA Terminal at JFK Airport. The designer of the U.S. Embassy in Tokyo, the Yale Music Center in New Haven, and the Residential Tower of the Museum of Modern Art, this architect believes that buildings should be both background and foreground, as well as “responsible citizens.” For ten points name this Argentinian-born UIUC grad and designer of the Petronas Towers.

Answer: Cesar Pelli


18. This appears in an intermediate stage of the manufacture of caprolactam, and the 2-nitro type forms an intramolecular bond and has a lower melting point than the 4-nitro type. This colorless, crystalline solid is produced after caustic alkalis are fused with benzenesulfonic acid. Detectable from smell at 60 parts per billion, it is combined with furfural or formaldehyde to make Bakelite. With chemical formula C6H5OH, for ten points, which aromatic alcohol is the simplest hydroxybenzene derivative?

Answer: phenol


19. Its characters come “out of all times of trouble, past or future--the great, interrelated family of those who never know the meaning of what has happened to them.” The title character of this novel is the child of seventy-one-year-old Judge McKelva who visits a New Orleans hospital complaining of vision troubles. The title character flies from Chicago to be by her father’s side, and after he dies, she helps her father’s wife, Fay, bury him in his hometown of Mount Salus, Mississippi. For ten points, name this novel whose title describes Laurel, a Pulitzer Prize winner by Eudora Welty.

Answer: The Optimist’s Daughter


20. Landscapes by this artist include Cemetery and Vicarage in Kochel, and other works include the woodcuts The Singer and Farewell and the painting Volga Song. He argued that color, like sound, has emotions in his essay Concerning the Spiritual in Art and one of his paintings lent its name to a short-lived group of artists that included August Mack, Franz Marc and Paul Klee. Probably best known for his compositions and improvisations, for ten points, name this Russian expressionist and co-founder of the Blue Rider group.

Answer: Wassily Kandinsky


Overtime. Distraught over the possibility of a move to Vienna with his parents, Aryeh and Rivkeh, he decides to stay with his Uncle Yitzchok. He garnered his stationery supplies from his friend, storeowner Yudel Krinsky, and he spends a summer at the Provincetown beach house of his teacher, Jacob Kahn. Banished from the Ladover Hasidic Jewish community after creating such artworks as Brooklyn Crucifixion, for ten points, name this title character of a novel by Chaim Potok.

Answer: Asher or Asher Lev


The Illinois Open 2003: Transfigured Spite

Bonuses by Arkansas (Joshua Hill)
1. Stuff germane to a novel, for ten points each.

1. The crippled Peter’s gun goes off during a scuffle with this title character, an advice columnist who had slept with Peter’s wife, Fay Doyle.

Answer: Miss Lonelyhearts

2. Name the author of Miss Lonelyhearts.

Answer: Nathanael West or Nathan Weinstein

3. This first Nathaniel West novel concerns a man who finds the Trojan Horse and, while exploring its lower intestines, meets a mystic who attempts to crucify himself with thumbtacks.

Answer: The Dream Life of Balso Snell
2. Identify the following pitchers of the dead-ball era for ten points each.

1. Elected into the inaugural Hall of Fame class, this New York Giants pitcher won 373 games and finished his career one strikeout short of 2,500. He later died of mustard gas poisoning in WWI.

Answer: Christy Mathewson

2. This Washington Senators pitcher won more games than any other player since 1900, and he still holds the career record for shutouts with 110.

Answer: Walter Johnson

3. In spite of telegraphing his curve ball by sticking out his tongue, this left-handed Red Sox pitcher led the American League in ERA in 1916.

Answer: George Herman “Babe” Ruth
3. Answer the following about bipolar junction transistors for ten points each.

1. All or nothing, name the three terminals of a three-terminal bipolar junction transistor.

Answer: Base, Emitter, and Collector (accept in any order)

2. In this logic family, the fundamental unit consists of two BJTs with a constant current out of one of their common terminals. All gates in this logic family naturally provide “true” and “compliment” outputs, and it is the fastest commercially available transistor logic.

Answer: Emitter Coupled Logic

3. ECL and Schottky TTL are both examples of this type of logic family, so named because the transistors are unable to enter a certain mode of operation. Logic families of this type are generally quite fast.

Answer: non-saturating
4. It contains the longest verse in the Bible, chapter 8, verse 9, and its tenth chapter has only three verses. For ten points each:

1. Name this book set in Persia, the last historical book of the Old Testament.

Answer: Esther

2. The Book of Esther mainly deals with the treachery and execution of this assistant to King Ahasuerus.

Answer: Haman

3. Haman was hanged on the gallows that he built for this Jew, whom Ahasuerus later appointed second-in-command of Persia.

Answer: Mordecai
5. Stuff about Roman rulers for ten points each.

1. This emperor, known for his persecution of Christians, abdicated to Salona in 305 CE. He is also known for establishing the Tetrarchy and for appointing Maximian as Augustus of the West.

Answer: Gaius Aurelius Valerius Diocletianus

2. Diocletian was spurred to persecute Christians by this man, whom he appointed Caesar of the Eastern Empire in 293. After Diocletian’s abdication, he succeeded as co-emperor with Constantinus I.

Answer: Gaius Galerius Valerius Maximinianus

3. After Constantinus I’s death, the failure of Galerius and Severus to quash the pretensions of this son of Maximian resulted in a brief civil war in which he was killed.

Answer: Marcus Aurelius Valerius Maxentius
6. Black Sabbath hated them. They’re writs. Name each of them for ten points.

1. This is a writ designed to compel a government official to perform a ministerial duty required as a duty of his or her office. It can also be used to demand that a lower court to abide by the rulings of a higher court.

Answer: writ of mandamus

2. This is a common law writ issued by a superior court to an inferior court asking for the records of a case that has been appealed to the superior court. If it is denied, the ruling of the lower court stands.

Answer: writ of certiorari

3. This is a writ ordering a law enforcement officer to recover personal property from one person and give it to another.

Answer: writ of replevin
7. Identify each of the following gods and goddesses for ten points.

1. This daughter of Nyx is partially blamed for the Trojan War due to her propensity for throwing about those controversial golden apples.

Answer: Eris

2. This daughter of Agenor and Telephassa bore Minos, Rhadamanthus, and Sarpedon after Zeus used a bull disguise to capture her.

Answer: Europa

3. This son of Poseidon was the original Merman; half man, half fish. Later legends tell of many of them riding over the sea on dolphins and blowing… conch shells.

Answer: Triton
8. Name the author from works, thirty-twenty-ten.

1. (30 points) The novella M’Liss and treatise “From a Back Window”

2. (20 points) The short stories “Wan Lee, the Pagan” and “The Right Eye of the Commander”

3. (10 points) The short stories “The Fool of Five Forks,” “The Outcasts of Poker Flat,” and “The Luck of Roaring Camp”

Answer: Francis Brett Harte
9. Answer the following about a battle FTSNOP.

1. For ten points, name the December 2, 1805 victory for Napoleon also called the Battle of the Three Emperors.

Answer: Austerlitz

2. For five points each, name the two rulers that Napoleon defeated in the Battle of Austerlitz, one a Russian Czar and the other a Holy Roman Emperor.

Answers: Alexander I of Russia and Francis II or Francis I of Austria

3. Napoleon’s victory at Austerlitz led to this treaty signed at the Primate’s Palace. It coerced Austria’s withdrawal from the Third Coalition and marked the effective end of the Holy Roman Empire.

Answer: Treaty of Pressburg
10. New Wave film directors, for ten points each.

1. This director of La Chinoise and Weekend introduced the jump cut in his 1959 movie starring Jean-Paul Belmondo, Breathless.

Answer: Jean-Luc Godard

2. This director of Au Revoir les Enfants, a story about a Catholic boarding school in Nazi-occupied France, is better known for American films like My Dinner with André, Pretty Baby, and Atlantic City.

Answer: Louis Malle

3. Films by this director include L’Année dernière à Marienbad, Muriel, and Hiroshima, mon amour.

Answer: Alain Resnais
11. His promotion from brigadier to major general in the Continental Army was blocked because George Washington thought the promotion unfair to soldiers with longer service. For ten points each:

1. Name this Irish-born soldier who lost his command and returned to France after his namesake cabal.

Answer: Thomas Conway

2. The Conway Cabal sought to replace George Washington as commander-in-chief with this general, who was appointed president of the board of war after his victory at Saratoga.

Answer: Horatio Gates

3. The Conway Cabal was exposed when this general, also known as Lord Stirling, told Washington of the plot to remove him.

Answer: William Alexander
12. Answer the following about a class of neurotransmitters for ten points each.

1. Neurotransmitters of this type have the amino acid tyrosine as a parent compound, and get their name from the ortho-dihydroxybenzene ring present in each compound.

Answer: catecholamines

2. This catecholamine is the endpoint of the synthesis pathway. The sympathetic nervous system governs its release from the medulla of its namesake gland.

Answer: adrenaline or epinephrine

3. Catecholamines are generally broken down by one of two enzymes, one which is specific to catecholamines, and the other which will break down many amines, including tryptamines like serotonin. Name either.

Answer: catechol-O-methyltransferase (COMT) or monoamine oxidase (MAO)
13. August Strindberg works for ten points each.

1. The title character meets the footman Jean at a servant’s party and commits suicide after seducing him. Her fiance broke the engagement after she made him jump over a horsewhip.

Answer: Miss Julie (Froken Julie)

2. This Strindberg tragedy illustrates the author’s idea of the battle of the sexes within a torturous marriage where the wife, Laura, causes her husband to doubt that Bertha really is his child.

Answer: The Father (Fadren)

3. Arguably the first work of modern Swedish realism, this breakthrough novel by Strindberg is centered on the aspiring writer Arvid Falk.

Answer: The Red Room (Roda Rummet)
14. Answer these questions about a Renaissance artist, FTPE.

1. Responsible for the Stanza della Sagnatura in the Vatican, this painter executed many Madonnas.

Answer: Raphael Sanzio or Raffaello Santi

2. This artist was the teacher of Raphael and he painted Christ Delivering the Keys to St. Peter.

Answer: Il Perugino (Pietro Vannucci)

3. This favorite student of Raphael finished his Transfiguration and Coronation of the Virgin, as well as designing the Church of San Benedetto and the Palazzo del Te.

Answer: Giulio (accept Giulio Romano or Giulio Pippi)
15. Stuff from Japanese history, for ten points each.

1. Founded when Takauji rebelled against Go-Daijo, this shogunate lasted from 1338 to 1573.

Answer: Ashikaga Shogunate

2. This third and most effective Ashikaga shogun had the Golden Pavilion built and retired to it in 1398.

Answer: Yoshimitsu

3. This civil war, fueled by the rivalry between Hosokawa Katsumoto and Yamana Mochitoyo, marked the beginning of the end of the Ashikaga Shogunate.

Answer: Onin War
16. Andrew flipped open an old Chem E textbook of his to Ch. 11, “Solution Thermodynamics: Theory.” He then wrote this bonus on that chapter, because he is a terrible person. Answer from clues, FTPE.

1. This property is the mole number partial derivative of the Gibbs free energy. The phases in a system are in equilibrium if this value is the same in all phases.

Answer: chemical potential

2. Usually stated –SdT+VdP=Nd [“negative ess dee tee plus vee dee pee equals enn dee mew”], this equation named for two scientists shows that the intensive variables in a system cannot all be independent, in particular showing chemical potential to be a function of P and T.

Answer: Gibbs-Duhem equation

3. This simple law is the analog of Raoult’s Law for fugacity, and states that fugacity of each species in an ideal solution is proportional to the mole fraction of the species.

Answer: Lewis/Randall Rule
17. Answer the following about the Hussite Wars for ten points each.

1. Named for a city founded in 1420, this faction of the Hussites was more radical than the Utraquists and was crushed by an alliance of Utraquists and Catholics at the Battle of Lipany in 1434.

Answer: Taborites

2. This leader of the Taborites founded the city of Tabor, defeated the German king Sigismund at Visehrad in 1420, and became totally blind the next year.

Answer: John Zizka

3. John Zizka was succeeded by this priest who defeated Sigismund at Domazlice in 1431 but rejected the Compactata and was eventually killed at Lipany.

Answer: Procopius the Great (Prokop Holy)
18. Name these German authors from works on a 15-10 basis.

1. (15 points) Minna von Barnham, Emilia Galotti, and Miss Sara Sampson

(10 points) Laocoon and Nathan the Wise

Answer: Gotthold Lessing

2. (15 points) Stories of God, Poems from the Book of Hours, and The Notebooks of Malte Laurids Brigge

(10 points) The Duino Elegies and Sonnets to Orpheus

Answer: Rainer Maria Rilke
19. Answer the following things about symbiotic relationships for ten points each.

1. Often indistinguishable from parasitism, this is a symbiotic relationship in which one organism is slightly benefited, while the other is unaffected.

Answer: commensalism

2. This “master-slave” form of symbiosis is exhibited among, for example, ants and aphids. It occurs when one species is dominant and makes the members of another species perform the tasks required for their mutual survival. Take THAT, members of another species!

Answer: helotism

3. This is the name for the mutualistic symbiosis that occurs between the mycelium of a fungus and the roots of a plant.

Answer: mycorrhizae
20. Name each of the following about a Russian composer and his work for ten points.

1. This engineer’s son composed an 1928 opera based upon Gogol’s The Nose, entitled The Nose.

Answer: Dmitry Dmitriyevich Shostakovich

2. This, Shostakovich’s second opera, is much better-known than and also much better than The Nose.

Answer: Lady Macbeth of the Mtsensk District (accept Katerina Izmaylov1)

3. This Shostakovich symphony, his opus 135, sets various texts about death. Shostakovich wrote that it was his most important work… on death.



Answer: Symphony No. 14 for soprano, bass, strings & percussion, Op. 135



Download 103.43 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©www.sckool.org 2023
send message

    Main page