2002 Martin Luther King Jr. Memorial Tournament University of Michigan/Duke University



Download 107.97 Kb.
Date26.03.2017
Size107.97 Kb.
#14865
2002 Martin Luther King Jr. Memorial Tournament

University of Michigan/Duke University

Tossups by Western Ontario (Adam Bishop, Beth Gaughan) and Michigan State (Chris Galeczka)
1. He once said the initials of the National Recovery Administration stood for "Nuts Running America." To counter Roosevelt’s New Deal, he proposed the "Share Our Wealth” program that would redistribute the wealth of the nation's rich, and guaranteed an annual income of $5000 for every American. For ten points - identify this politician assassinated in 1935, the “Kingfish” of Louisiana politics.

Answer: Huey Pierce Long


HØJGAARD: huhge-gard

2. His last meal was a porridge made from 30 different varieties of seed, mainly barley, flax, and willow-herb. He was found naked except for a sheepskin cap and a smooth leather belt, and had been hanged, possibly as a sacrifice, about 2400 years ago. For ten points - identify this man, discovered in a peat bog on May 8, 1950 by Emil and Viggo Højgaard, near Silkeborg, Denmark.

Answer: Tollund Man
ATHALIE: a-ta-LEE

3. He wrote an open letter to his former teacher, Pierre Nicole, after he believed that Nicole’s “Imaginary Heresies” was an attack on his play Alexander the Great. His last two plays, Esther and Athalie, were written at the request of Madame de Maintenon, and were written 25 years after his split with Moliere and 15 years after the rest of his works, which included Britannicus, The Litigants, and Iphegenia in Aulis. For 10 points - identify this playwright, author of Andromaque and Phèdre.

Answer: Jean Racine
4. It is connected to a part of the hypothalamus called the superchiasmatic nucleus by a nerve that shares its name. It suppresses the activity of gonadotropin releasing hormone and contains a complete visual field of the eyes; blind children are often subject to an inbalance of melatonin, which is produced by this gland. For 10 points - identify this gland found at the base of the brain, known as the “third eye.”

Answer: pineal gland


5. One of the fringe benefits of joining this society is the installment of a door opener in your automobile that opens up tunnels through hills and around traffic. Among the artifacts used in ceremonies include the Sacred Parchment, the Stone of Shame and the Stone of Triumph. For 10 points - identify this secret society featured on the Simpsons that holds back the electric car and rigs every Oscar night.

Answer: The Stonecutters


6. In 1965, the Supreme Court ruled in U.S. v. Brown that a bill prohibiting Communists from being union officials was this type of unconstitutional act. Often used by King Henry VIII against officials who had fallen out of his favor, the term originally refers to ones that carried a death sentence, ones with less serious punishments were called “bills of pains and penalties.” For 10 points - identify these legislative acts which declare a person guilty of a crime without trial.

Answer: bill of attainder

7. Trained an as architect, her earliest literature was film scripts including Electric Moon and In Which Annie Gives it Those Ones. Her essay in The Guardian, “The Algebra of Infinite Justice,” made her a controversial opponent of the bombings in Afghanistan, overshadowing the fact that her first work, published in 1997, made her the first non-expatritate Indian to win the Booker Prize. For 10 points - identify this author of The God of Small Things.

Answer: Arundhati Roy


POKHROVSKY: po-CHROV-skee

8. The central cathedral, dedicated to the Virgin Mary, is surrounded by eight smaller churches, dedicated to saints upon whose feast days’ important victories took place in a just-completed military campaign. A ninth church was added in 1588 over the grave of a contemporary saint, and the building takes its unofficial name from that saint. For ten points - identify this cathedral, named for a saint who died in 1552, built to celebrate the conquest of Kazan by Ivan the Terrible.

Answer: Pokhrovsky Cathedral

Accept: Cathedral of the Pokhrov

English: St. Basil’s Cathedral
9. It prevented Fidel Castro from attending the Ibero-American Summit for the first time in 10 years. The reason for the United Stated sending food supplies to Cuba for the first time since the 1960’s, it also forced the evacuation of the Florida Keys on November 3, after being upgraded from a tropical storm the day before. For ten points, name this hurricane that hit Cuba on November 4 and 5.

Answer: Hurricane Michelle


10. Its origins can be traced to the kingdoms of Chenla and Funan, established in the first century CE. Unified under Jayavarman II in the 9th century CE, it reached the height of its power after Jayavarman VII’s conquest of Champa in 1177, which extended the empire’s border to present-day northern Thailand and Vietnam. For ten points - identify this empire of Southeast Asia, which had its capital at Angkor and is the ancestor to modern Cambodia.

Answer: Khmer Empire


11. “Paper Pills” is about an aging medical man who marries one of his young patients. “Godliness” depicts a wealthy farmer who imagines himself a Biblical figure chosen by God. In “The Philosopher,” the eccentric Doctor Parcival imagines that a lynch mob is after him, and tells George Willard the secret of life: “Everyone in the world is Christ and they are all crucified.” For ten points name this collection of stories by Sherwood Anderson.

Answer: Winesberg, Ohio


KAGUTSUCHI: ka-goo-tsoo-chee

12. Her first child was born weak and without bones because she spoke before her husband around the Heavenly August Pillar. She died while giving birth to the god of fire, Kagutsuchi, and become trapped in the underworld after she ate of the food there. Her children included the sea god, wind god, the eight great islands, and Amaterasu, who replaced her as queen of the heavens. For 10 points - identify this Japanese goddess, the mother of the islands of Japan.

Answer: Izanami
DIJKSTRA: dyke-straw

13. Basic algorithms for performing this task include Floyd-Warshall, Dijkstra, and Bellman-Ford. On the Internet, a flooding technique is used to ensure that updated network information is used by these algorithms. The purpose of this task is to maximize the throughput and average delay of packets being transmitted through a network. For 10 points - identify this protocol that specifies the paths followed by packets to ensure they are efficiently transmitted to the correct destination.

Answer: routing

14. Their modern ancestors, Pluto, Conversano, Maestosa, Favory, Neapolitano, and Siglavy, were all born between 1765 and 1810. In the 1940s, Disney produced a film about their rescue from Allied bombardment by General Patton. Having existed as war-horses since 1580 - for ten points - identify this all-white breed of dressage horses, trained by the Spanish Riding School in Vienna.

Answer: Lippizaner
15. Her daughter is pursued by the Moor Monostatos, who leads her and her ladies in their final bid at revenge before they are driven away by a flood of light. Her aria, in which she demands her daughter Pamina kill the wizard Sarastro, is perhaps the best known aria by Mozart. For 10 points - identify this operatic character who gives Tamino the magic flute.

Answer: The Queen of the Night


16. Originally a god of contract and obligation, he is first mentioned on a 15th century BCE treaty between the Mitanni and the Hittites. In 307 CE, Diocletian dedicated an altar to this god as the patron of the empire. Although his worship was suppressed by Zoroastrian kings, his rites involving the sacrifice of a bull persisted in Persia. For 10 points - identify this god popular during the late Roman Empire, whose cult was a rival to Christianity.

Answer: Mithras


17. The name of the play is parodied in the name of Jimmy Kimmel and Adam Carolla’s travelling show. Its current New York City cast contains Kate Clinton, LaChanze, and Marcia Wallace, while previous cast members have included Donna Hanover, Whoopi Goldberg and Jane Fonda. Additions to this year’s script include “My Short Skirt” and “Under the Burqa.” For 10 points - identify this play by Eve Ensler.

Answer: The Vagina Monologues


18. When he was 14 he was imprisoned for beating Ah Fook, a Chinese immigrant. The next 8 years were filled with horse and cattle rustling, gun battles with the police, and eventually bank robberies in Euroa and Jerilderie. Finally caught after a shootout at a hotel in Glenrowan - for ten points - identify this man hanged on November 11, 1880, an Australian outlaw and bushranger.

Answer: Ned Kelly


EHRENFEST: AIR-en-FEST

19. The creator of this mathematical construct described it using the example of the alternation of consonants in vowels in Yevgeny Onegin. Paul and Tatiana Ehrenfest demonstrated thermodynamic irreversibility using one of these models. Commonly depicted using a transition graph, when it is expressed in matrix form all rows must sum to one. For 10 points - identify this probability model where future states are independent of past states when the present is known.

Answer: Markov chain
20. They are the “original” coral atolls, as the word “atoll” come from the native word for “island”. Extending for some 510 miles just above the equator, this island chain is made up of about 1300 small coral islands and sandbanks, with no point in them reaching more than 6 feet above see level. For 10 points - identify this island chain, located in the Indian Ocean west of Sri Lanka.

Answer: Maldive Islands


21. A good-natured young boy who yearns to go to Bennigan’s to celebrate his mother’s birthday, he is sent by his mother to shadow his father as he leaves to purchase her birthday present. To the youngster’s shock, rather than go to the store, his father spends the time at a male bathhouse. Upon learning of this, the boy’s mother attempts to drown him in a lake and take her own life. Such is the plight of - for 10 points -what one-time South Park character?

Answer: Butters

22. With music by Karl Wilhelm and lyrics by Max Schneckenburger, it was the German battle song during the Franco-Prussian war of 1870-71. It is sung in the movie Casablanca, before the French patrons in Rick’s CafŽ American interrupt it with a rendition of Le Marsellaise. For ten points, name this song, which is also the German name for the attack, which the Allies called the Ardennes Offensive.

Answer: Die Wacht am Rhein

English: The Watch on the Rhine
23. It was first published in Prague in 1929 and its author was subsequently expelled from the writer’s union. In the novel, the One State is prepared to launch the spaceship Integral in order to conquer outer space. Its designer D-503 begins an affair with 1-330 which causes him to doubt the One State and its Great Benfactor. For 10 points - name this dystopian novel and precursor of 1984 and Brave New World, by Yevegeny Zamyatin.

Answer: Miy

English: We
24. According to William of Malmesbury, this man, as a baby, “just as he was immersed in the baptismal font…defiled the sacrament with an abundant bowel movement." This was said to be the cause of his unlucky life, which included Danish invasions, payment of the first Danegeld, and exile in Normandy. For ten points - identify this English king, whose nickname is an Old English pun meaning “no council.”

Answer: Ethelred the Unready

Accept: Ethelred II
25. Activated on August 4th, 1997, it began to learn at a geometric rate and became self-aware at 2:14 a.m. on August 29. To avoid deactivation by its creators, it launched nuclear weapons against Russia knowing that a counter-attack would kill them. For ten points, name this Cyberdyne Systems creation responsible for 3 billion deaths in the “Terminator” movies.

Answer: SkyNet

Prompt on: Cyberdyne early
26. Fizeau’s experiment produced results that were contradicted by the observations of stars and other heavenly objects as observed from earth, arousing more suspicion about the validity of this theory. A different experiment used a Fabry-Perot interferometer that observed an interference pattern from a light beam split at right angles to disprove it. Supposed to be the reference against which the absolute speed of light was measured - for 10 points - identify this hypothetical universal substance.

Answer: ether


2002 Martin Luther King Jr. Memorial Tournament

University of Michigan/Duke University

Bonuses by Western Ontario (Adam Bishop, Beth Gaughan) and Michigan State (Chris Galeczka)


1. Given the first line of a poem, identify it for 10 points.

A. (10) Much have I travell'd in the realms of gold/And many goodly states and kingdoms seen

Answer: On First Looking into Chapman’s Homer

B. (10) I wandered lonely as a cloud/That floats on high o'er vales and hills

Answer: Daffodils

C. (10) I met a traveler from an antique land

Answer: Ozymandias
2. For the stated number of points answer these questions about the nervous system.

A. (5/5) These two types of fibers carry signals towards and away from neurons.

Answer: dendrites and axons

B. (10) These cells don’t transmit any messages, but protect neurons by surrounding them with a plasma coating.

Answer: glial cells

C. (10) The glial cells that protect and feed axons are known as these kinds of cells.

Answer: Schwann cells
3. For ten points each, answer these questions about Plato’s Allegory of the Cave.

A. (10) In what Socratic dialogue does Socrates use the allegory?

Answer: Politeia

English: The Republic

B. (10) With what character in the Republic, the son of Ariston, is Socrates discussing the allegory?

Answer: Glaucon

C. (10) Ascending from the cave to the outside world is an allegory for the soul’s ascent from the physical world to where?

Answer: world of form

Accept: world of idea
4. For ten points each, answer these questions about a famous theatre.

A. (10) The oldest English theatre still in use, it was built in 1663 as the Theatre Royal.

Answer: Drury Lane Theatre

B. (10) After the original building was destroyed by fire in 1672, the theatre was rebuilt by this architect.

Answer: Sir Christopher Wren

C. (10) From 1747 to 1779, this actor helped revive the theatre by, among other things, numerous revivals of Shakespeare.

Answer: David Garrick

5. For ten points each, identify these albums from a description.

A. (10) Originally supposed to be called “A Doll’s House,” this 1968 double album ended up being self-titled.

Answer: The Beatles

Accept: White Album

B. (10) although it is hard to see, this album has the band’s name in one corner and a coiled snake in the opposite corner.

Answer: Metallica

Accept: Black Album

C. (10) This 2001 album features a picture of the band on the cover below the band’s name written in white. Its 10 tracks include “Don’t Let Go” and “Island in the Sun.”

Answer: Weezer

Accept: Green Album
6. Identiify this Latin terms from legal parlance, for the stated number of points.

A. (5) Meaning “I do not contest the charges”, it is not technically an admission of guilt, but is treated as such for sentencing purposes.

Answer: nolo contendere

B. (10) Although not technically meaning agreement with the lower court, this decision of an appellate court allows the lower ruling to stand.

Answer: stare decisis

C. (15) In addition to its colloquial use, this term refers to a decision by a grand jury not to indict a suspect.

Answer: ignoramus
7. Identify the following concerning slave uprisings in the antebellum U.S.

A. (10) In 1831 this Virginia slave led 75 of his colleagues in a rebellion around Jerusalem, Virginia.

Answer: Nat Turner

B. (10) Intending to start a slave uprising, John Brown’s raid on Harper’s Ferry took place in this present-day state.

Answer: West Virginia

C. (10) In 1822, Denmark Vesey planned the largest slave uprising in U.S. history, starting and, as it turned out, ending in what Southern city?

Answer: Charleston, S.C.
8. For ten points each answer these questions about a composer and his works.

A. (10) He is the composer of music such as Morning Mood and In The Hall of the Mountain King.

Answer: Edvard Grieg

B. (10) Morning Mood and In The Hall of the Mountain King, along with The Death of Åse and Anitra’s Dance, make up this larger work.

Answer: Peer Gynt Suite

C. (10) In addition to his Peer Gynt music, Grieg wrote 10 books of pieces for the piano known by what name?

Answer: Lyric Pieces
9. Name these characters from the book of Genesis, for 10 points each:

A. (10) Abraham's nephew who went with him to Canaan, lived for a while in Sodom, and was seduced by his own daughters.

Answer: Lot

B. (10) The father of Rachel and Leah, who pulled a bait-and-switch with them to get another seven years' labor out of poor old Jacob.

Answer: Laban

C. (10) The daughter of Jacob whose main role is to be raped, thus prompting Simeon and Levi to make a diplomatically unwise act of revenge.

Answer: Dinah
10. For ten points each, identify the rivers.

A. (10) Christopher Columbus believed that this South American river was a lake, Walter Ralegh thought it led to El Dorado, and Alexander Humboldt went nearly all the way up its 1,700 miles.

Answer: Orinoco

B. (10) This river in western Germany that runs through Frankfurt ultimately takes its name from the Celtic river-god, Mogonos.

Answer: Main

C. (10) This river flowing into the Aral Sea was called the Oxus by Alexander the Great when he crossed it, at which point it may have flowed to the Caspian.

Answer: Amu Darya

Accept: Oxus


11. For 10 points each, identify the derived unit for basic units given.

A. (10) m*kg/s^2 (meter-kilograms per second squared)

Answer: newton

B. (10) m^2*kg/s^2 (meter squared kilograms per second squared)

Answer: joule

C. (10) m^2*kg/A*s^3 (meter squared kilogram per ampere second cubed)

Answer: volt
12. For ten points each, identify the following characters from the works of F. Scott Fitzgerald.

A. (10) The professional golfer and Daisy’s friend, who becomes involved with Nick Carraway in The Great Gatsby.

Answer: Jordan Baker

B. (10) The protagonist of Tender is the Night, he falls in love with Nicole.

Answer: Dick Diver

C. (10) This man leaves his mother Beatrice, attends Princeton, and falls in love with Rosalind in This Side of Paradise.

Answer: Amory Blaine
13. For the stated number of points, answer these questions about a famous environmentalist.

A. (5) This Brazilian rubber tapper and union leader was murdered in 1988.

Answer: Francisco Alves [Chico] Mendes Filho

B. (10) What is the Portuguese term for people like Mendes and his family, who tap rubber from trees in the Amazon rainforest?

Answer: seringueiros

C. (15) This farmer was convicted of the murder of Chico Mendes, but escaped from prison in 1993, and was recaptured in 1996.

Answer: Darly Alves da Silva
14. Britain was not the only colonial power in India. Identify these other nations who held colonies on the Subcontinent for 10 points each.

A. (10) This nation held Pondicherry, Chandernagore, and several other enclaves until 1951

Answer: France

B. (10) After India seized Goa from this nation in 1961, many of the city’s inhabitants fled to Mozambique.

Answer: Portugal

C. (10) The seaport of Gwadar belonged to this sultanate from 1797 until joining Pakistan in 1958.

Answer: Oman

15. For ten points each, name these winners of various prizes over the past year.

A. (10) This Australian became only the second person to win the Booker Prize twice, having previously won it in 1988 for Oscar and Lucinda.

Answer: Peter Carey

B. (10) The Newbery Medal, for American children’s literature, was won by this man for “A Year Down Yonder.”

Answer: Richard Peck

C. (10) He won the Pulitzer Prize for Fiction for “The Amazing Adventures of Kavalier and Clay.”

Answer: Michael Chabon


16. For ten points each, identify these D.W. Griffith films.

A. (10) This film tells related stories from four different time periods: ancient Babylon, the crucifixion of Christ, the St. Bartholomew’s Day Massacre, and contemporary America.

Answer: Intolerance

B. (10) This film, also called The Klansman, is set during the Civil War and Reconstruction, was banned in several Northern and Midwestern states.

Answer: The Birth of a Nation

C. (10) Griffith went back to the Civil War in this 1930 biographical film, his second-to-last.

Answer: Abraham Lincoln
17. Norse and Danish seamen in the 10th and 11th centuries are known to the Western world as Vikings, but Norsemen, Danes, and Swedes also travelled east to the Byzantine and Arab world. For ten points each:

A. (10) What did the Byzantine Greeks call these Scandinavians and other north-western Europeans?

Answer: Varangians

B. (10) Perhaps the most famous member of the Byzantine emperor’s Varangian Guard, he later became king of Norway and was killed at Stamford Bridge.

Answer: Harald III

Answer: Harald Hardrada

Answer: Harald Sigurdsson

C. (10) The Varangian Guard was sent to Emperor Basil II by this Russian tsar in 988 CE, the same year he converted to Christianity.

Answer: Vladimir
18. Name these Italian authors, for 10 points each:

A. (10) He is best known for a historical epic about the First Crusade, Jerusalem Delivered.

Answer: Torquato Tasso

B. (10) This twentieth-century author's fantastical works include the 1959 collection The Nonexistent Night and the Cloven Viscount and the 1972 novel Invisible Cities.

Answer: Italo Calvino

C. (10) While he's about as famous as a semiotician can get, that's mostly thanks to his novels Foucault's Pendulum and The Name of the Rose.

Answer: Umberto Eco
19. For ten points each, answer these questions about these related laws of physics.

A. (10) An object immersed in a fluid is buoyed by a force equal to the weight of the fluid displaced by the object.

Answer: Archimedes’ principle

B. (10) This law states that an increase in pressure to an enclosed fluid will be transmitted to all points in the fluid in all directions.

Answer: Pascal’s law

C. (10) According to this law, at a constant temperature, the volume of a gas is inversely proportional to its absolute pressure.

Answer: Boyle’s law
20. 30-20-10. Identify the band.

(30) Their name comes from the fact that they were formed a certain number of days into summer vacation after grade 11.

(20) They label themselves as the “most hated band” ever to come from Ajax, Ontario.

(10) Their latest album, All Killer No Filler, includes songs such as Fat Lip and In Too Deep.

Answer: Sum 41
21. For ten points each answer these questions about a certain philospher.

A. (10) This eighteenth century Anglican bishop developed a distinct form of idealism, and believed that “to be is to be perceived.”

Answer: George Berkeley

B. (10) In this work, Berkeley argued that things should cease to exist when we stop looking at them, but God keeps existence from dissolving because he sees everything.

Answer: Theory of Vision

C. (10) Berkeley was presented at court in London by what even more famous Irishman, who was the dean of St. Patrick's Cathedral in Dublin?

Answer: Jonathan Swift
22. Name the authors of the following literature featuring sports for 10 points each.

A. (10) The Natural

Answer: Bernard Malamud

B. (10) The Fight (about the Ali-Foreman fight)

Answer: Norman Mailer

C. (10) North Dallas Forty

Answer: Peter Gent
23. For 10 points each, identify the following about the expeditions of Jacques Cartier.

A. (10) Cartier first set foot on the North American mainland on this peninsula in southeast Quebec.

Answer: Gaspé

B. (10) In 1535 Cartier visited this village on the site of present-day Montreal.

Answer: Hochelaga

C. (10) On his last voyage to Canada in 1541, he met this other French explorer in Newfoundland but snuck back to France against his wishes.

Answer: Jean-François de la Rocque de Roberval
24. 2001 was the Toronto Blue Jays’ 25th season in the major leagues. For the stated number of points, answer these following about Blue Jays history.

A. (10) In what Toronto stadium did the Blue Jays play their first game?

Answer: Exhibition Stadium

B. (10) This long time Tiger pitcher also pitched for the Twins and Blue Jays and was the first Blue Jay to win 20 games in a season, in 1992.

Answer: Jack Morris

C. (5/5) Two different Blue Jay pitchers won the Cy Young Award three years running from 1996 to 1998. Name these pitchers, one now with the Yankees and the other with the Orioles.

Answers: Roger Clemens and Pat Hentgen
25. For ten points each, given the indigenous name of a country, give its English name.

A. (10) Druk-yul

Answer: Bhutan

B. (10) Bharat

Answer: India

C. (10) Misr



Answer: Egypt

Download 107.97 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©www.sckool.org 2022
send message

    Main page